FAQ

Въпроси и отговори

Автомобилите SEAT също ли са засегнати? Ако да, то колко от тях?

SEAT е оборудвал общо 700 000 автомобила със засегнатия дизелов двигател ЕА189, от общо приблизително 11 милиона автомобила обявени от Volkswagen Group. Тези 700 000 автомобила са разпределени по глобалната търговска мрежа на SEAT.

Кои двигатели са засегнати?

Voklswagen AG в момента разследва подробно дали има отклонения от европейските регламенти за емисии и работи на пълна скорост с подразделенията си за разработки да вземе технически мерки за елиминиране на отклоненията, безплатно за клиентите ни. След като това разследване приключи, ще можем да информираме нашите клиенти за подробности относно засегнатите автомобили. Всички наши клиенти могат да продължат да ползват автомобилите си безопасно като част от всекидневния си живот.

Засегнатите автомобили SEAT безопасни ли са за шофиране?

Потвърждаваме, че всички засегнати автомобили са абсолютно безопасни на пътя. Казусът касае единствено отделяните замърсяващи емисии.

Ползването на тези двигатели незаконно ли е в Европа?

Volkswagen AG в момента разследва подробно дали има отклонения от европейските регламенти за емисии. Ще Ви информираме веднага щом можем.

Какво трябва да направя, ако подозирам, че автомобилът ми е оборудван с някой от засегнатите двигатели?

В случай, че се налага да бъде проведена кампания по сервизиране на автомоби, клиентите ще бъдат информирани да отидат в оторизиран сервиз, за да бъдат взети нужните технически мерки. Voklswagen AG гарантира, че това няма да бъде за Ваша сметка. В допълнение разработваме инструмент, чрез който ще можете да проверите дали Вашият автомобил е засегнат или не.

Това ще ми струва ли нещо?

Volkswagen AG поема пълна отговорност и ще покрие всички разходи по осъществяване на необходимите мерки, ако има такива.

Автомобилът ми оборудван ли е с дискутирания двигател?

Volkswagen AG в момента разследва дали има отклонения от европейските регламенти за емисии и ако има, то кои автомобили са засегнати. Ако се налага предприемането на технически действия, собствениците на автомобилите ще бъдат информирани. Volkswagen AG гарантира, че всички мерки, които бъдат предприети ще бъдат безплатни за клиентите ни.

Купих си нов автомобил, който все още не ми е доставен. Моят автомобил засегнат ли е?

Всички нови автомобили с марка SEAT в Европейския съюз с EU6 съвместими двигатели отговарят на законовите изисквания без изключение. Въпреки че не можем да потвърдим, че автомобилите SEAT, оборудвани с дизелови двигатели ЕА189 EU5 не отговарят на пазарните регулации, взехме решение временно да замразим продажбата и доставките на всички нови автомобили  SEAT, които са оборудвани с този двигател като предпазна мярка и в съгласие с законодателните разпоредби (на Испания).

Необходимо ли е да закарам автомобила си на инспекция?

Не. Всички двигатели са безопасни за шофиране.

Има ли двигатели EU-6, които също са засегнати?

Не, всички нови автомобили SEAT в Европейския съюз с EU6 съвместими двигатели отговарят на законовите изисквания без изключение.

В момента в продажба ли са автомобили SEAT, оборудвани със засегнатия дизелов двигател (EA189 EU5)?

За Ваше пълно спокойствие взехме решение временно да преустановим продажбите и доставките на всички нови автомобили SEAT, които са оборудвани с дискутираните двигатели като предпазна мярка. В допълнение, новопроизвежданите автомобили вече не са оборудвани с този двигател.