SEAT el-Born ще направи първото си представяне пред световните медии в нощта на Volkswagen Group, преди публичния си дебют на Международното автомобилно изложение в Женева през 2019г. SEAT el-Born е концептуален автомобил, който отговаря на разнообразните въпроси, поставени от електрическата революция, и се превръща в ключов играч в процеса.

Световна премиера на концептуалния автомобил SEAT el-Born в Нощта на Volkswagen Group.

Светът се променя, а с него и мобилността. Точно както двигателят с вътрешно горене промени начина на придвижване в началото на 20-ти век, електрификацията ни движи към следващото поколение в автомобилното развитие.

Тъй като тази промяна се случва, подтиквана от ангажименти за намаляване на емисиите на CO2 и нашето въздействие върху околната среда, SEAT поема по-голяма отговорност и помага за ускоряване на промяната към бъдеще с ниски въглеродни емисии.

Градовете стават все по-гъсто населени, но клиентите искат да продължат да ползват лична мобилност и концепцията SEAT el-Born обединява основните аспекти, водещи до промени в автомобилната индустрия: електрификация, автономно шофиране, споделена мобилност и свързаност.

SEAT el-Born е първото 100% електрическо превозно средство, базирано на Volkswagen Group MEB платформа. Концептуален автомобил, кръстен на един от най-емблематичните квартали на Барселона. Вдъхновение за дизайнерите и инженерите на SEAT, които са създали спортен автомобил с най-модерната електрическа технология.

Автомобилът е проектиран и разработен в Барселона и ще бъде произведен в завода Zwickau в Германия; SEAT ще бъде втората марка, която въвежда изцяло електрическо превозно средство на базата на MEB платформата на Volkswagen Group. Очаква се автомобилът да достигне пазарите до 2020г.

„Мобилността се развива и с нея автомобилите, които караме. SEAT е в челните редици на тази промяна, а концепцията el-Born въплъщава технологиите и философията на дизайна, които ще ни помогнат да посрещнем предизвикателствата, пред които ще се изправим в бъдеще ”, заяви Лука де Мео, президент на SEAT.

С мощност и акумулатор, който дава на SEAT el-Born възможност за пробег до 420 км според официалния цикъл на WLTP и способността да достигне 100 км/ч само за 7,5 секунди, автомобилът е динамичен и практичен както очаквате от SEAT. Добавете към това възможността да презареждате батерията само за 47 минути и представите ви за електрификация започват да се променят.

SEAT el-Born не е просто обещание за използваема електрификация, но и интегрирането на други технологии. Автомобилът включва автономна функционалност за подпомагане на водача, както и множество помощни системи.

Проектиран за шофиране

SEAT el-Born е проектиран за шофиране. Неговите динамични пропорции се осигуряват от електрическото задвижване, придвижвайки колелата към четирите ъгъла на автомобила и позволявайки по-жизнена и енергична визия в сравнение с традиционно захранваните автомобили.

Този концептуален автомобил подчертава фокуса на SEAT към осигуряването на устойчива мобилност в един постоянно променящ се свят.

SEAT el-Born олицетворява бъдещето на автомобилния дизайн по модерен и интегриран начин,с  подчертана острота в предната част на аботмобила. Аеродинамиката е ключът към максимизиране на гамата, като за тази цел логото на SEAT на предната част е подравнено с купето, където няма нужда от въздух за охлаждане на двигателя, така че няма необходимост от решетка. Охлаждащите отвори са разположени по-надолу в предната част на авотмобила, като осигуряват въздух към акумулатора, ппридвижвайки въздушния поток през предната част на автомобила.

Като движите поглед над SEAT el-Born ще забележите, че позицията на А-колоната забележимо се е придвижила напред, създавайки по-лъскав вид и вътрешно повече място в купето. Това се улеснява от електрическия двигател, който изисква по-малко място.

„el-Born е най-добрият превод на езика на емоционалния дизайн на SEAT в новия свят на електрическите превозни средства. Нашият екип по проектиране взе много на сериозно предизвикателството да направи първото си пълно електрическо превозно средство привлекателно. Смятам, че шофирането на електрическите автомобили трябва да бъде вълнуващо, трябва да е забавно. Трябва да накараме клиентите да се влюбят в идеята за електрическия автомобил ”, каза Алехандро Месонеро-Романос, директор по дизайн на SEAT.

Подобрената аеродинамика играе огромна роля по дължината автомобила, с въздушна завеса, вградена в дизайна, елегантен, но и практичен отговор, водещ до балансирано представяне и естетична визия.

Това е най-видимо в колелата. С 20-инчови колела, необходимостта от увеличаване на производителността беше от решаващо значение. Дизайнът на турбината създава положителен въздушен поток, който не само подобрява аеродинамиката, но и вентилира спирачките, за да поддържа динамиката. Колелата осигуряват перфектен баланс между аеродинамика, топлинна евакуация и лекотата.

В задната част на автомобила двойният спойлер допълнително допринася за аеродинамичните характеристики на SEAT el-Born, като се грижи въздушният поток да остава гладък и турбуленцията да бъде сведена до минимум. Също създава усещане за динамиката и мощността на автомобила.

Отвътре пространството е максмално увеличено, благодарение на изцяло електрическия задвижващ механизъм, което дава възможност да се предложи напълно ново изживяване.

Линиите на купето придават усещане за лекота и плавност, но също така и технологичен напредък, с интегрираното цифрово талбо с 10-инчов информационно-развлекателен и свързващ екран, разположен в центъра.

Щом влезете в автомобила, непосредственият фокус е върху шофьора, като всички линии в арматурното табло сочат към този, който е зад волана.
Пространството вече не е екстра в купето, а даденост, с възможността всички пътници да се насладят на по-голяма свобода и удобството да се отпуснат в удобните си седалки, благодарение на увеличените вътрешни пропорции. Пространството се използва и за максимална практичност и функционалност. Има и повече място за багаж; възможността да се постави торба между двете предни седалки е прост и ефективен пример за този максимален капацитет.

С мощно представяне


SEAT el-Born е истинска новост на пазара с производителност, която отговаря на желанието на клиентите и необходимостта от шофиране в реалния свят, за разлика от всичко друго преди.
С мощност до 150kW (204PS) автомобилът може да достигне 100км/ч само за 7.5 секунди - достатъчно, за да отговори на изискванията на всеки сценарий на шофиране. И това е само половината от историята.
Електрическите возила не се преценяват единствено по отношение на тяхната ефективност, но също така и по способността им да правят по-голям пробег с едно зареждане на батерията и да минимизират времето, необходимо за презареждане. Метрики, в които el-Born заема водещо място.
С пробег до 420 км, базиран на WLTP цикъл на задвижване с акумулатор 62kWh, автомобилът е готов да пътува навсякъде, където се нуждае клиентът. Със съвместимост до 100kW DC заряд, батерията може да въздранови от 0 до 80% от заряда си само за 47 минути.

Автомобилът също така интегрира усъвършенствана система за управление на топлината, за да увеличи максимално гамата в най-екстремните условия на околната среда. Топлинната помпа на автомобила може да намали консумацията на електрическо отопление, спестявайки до 60 км автономия - полезно в страни, където температурата може да падне и пътниците трябва да използват системи за контрол на температурата.

Технология, която доставя


Тъй като нашите пътища стават все по-натоварени, автомобилите трябва да се погрижват за отнемане на част от напрежението. SEAT el-Born прави точно това, интегрирайки най-новите разработки в автономната функционалност и свързаност, за да облекчи част от натиска на съвременния живот.
SEAT el-Born се ползва от автономни системи от две нива, които дава частична автоматизация на превозното средство, така че да може да контролира управлението, ускорението и забавянето. Добавете към това и другите интелигентни помощници за паркиране и SEAT el-Born е концептуален автомобил, който съдържа в себе си бъдещето на шофирането.