SEAT прави огромен скок в стратегията си за градска микробилност с представянето на Minimó на тазгодишния Mobile World Congress - концептуален автомобил, разработен като платформа за мобилност, който показва визията на компанията за градската мобилност на бъдещето.

100% електрически автомобил, който съчетава най-доброто от мотоциклет и автомобил.

На пресконференцията тази сутрин президентът на SEAT Лука де Мео обясни как „SEAT Minimó е специално проектиран да се адаптира към платформите за мобилност, които ще оформят бъдещето на градското шофиране, където трафикът ще бъде ограничен и само няколко оператора ще могат да предлагат мобилност. “ De Meo добави: „Това е решението, което доставчиците на автомобили очакват, модел, който ще бъде от ключово значение за подобряването на рентабилността на този тип компании. Концепцията, която представяме днес, отговаря на нуждите както на градовете, така и на доставчиците на автомобили.“


SEAT Minimó: Най-доброто от автомобил и мотоциклет

Minimó е разработен чрез комбиниране на най-доброто от двата свята: безопасността и комфорта на автомобил и гъвкавостта и лесното паркиране на мотоциклет. С удобно седящи двама пътници, този 100% електрически концептуален автомобил е разработен с интегрирана система за смяна на акумулатора, позволяваща пълно зареждане на автомобила само за няколко минути и осигурява пробег от повече от 100 километра. Тъй като тези автомобили не разчитат на пунктове за зареждане, тази новаторска система означава, че разходите за експлоатация на автомобили се намаляват ефективно с 50%.

Какъв е размерът на новия SEAT Minimó?

С дължина 2,5 м и ширина 1,24 м, автомобилът заема 3,1 кв.м. пространство спрямо 7,2кв.м. за стандартен автомобил, което значително намалява екологичния отпечатък в града. Minimó може да се паркира в зоната за паркиране на мотоциклети, а в пътната лента ще се настани един до друг в пространство, където само един стандартен автомобил би се побрал.Minimó е разработен чрез комбиниране на най-доброто от двата свята: безопасността и комфорта на автомобил и гъвкавостта и лесното паркиране на мотоциклет. С удобно седящи двама пътници, този 100% електрически концептуален автомобил е разработен с интегрирана система за смяна на акумулатора, позволяваща пълно зареждане на автомобила само за няколко минути и осигурява пробег от повече от 100 километра. Тъй като тези автомобили не разчитат на пунктове за зареждане, тази новаторска система означава, че разходите за експлоатация на автомобили се намаляват ефективно с 50%.

Какъв е размерът на новия SEAT Minimó?

С дължина 2,5 м и ширина 1,24 м, автомобилът заема 3,1 кв.м.  пространство спрямо 7,2кв.м. за стандартен автомобил, което значително намалява екологичния отпечатък в града. Minimó може да се паркира в зоната за паркиране на мотоциклети, а в пътната лента ще се настани един до друг в пространство, където само един стандартен автомобил би се побрал.

Minimó е създаден да бъде градски съюзник, предлагащ повишена мобилност и намаляване на отпечатъка на автомобила.

„Minimó е също така автомобил с хиперсвързаност с вградена 5G технология, която осигурява удобно и гладко цифрово потребителско изживяване въз основа на Digital Access ключ и безжичен Android Auto ™ на дисплея на автомобила, без потребителите да трябва да свързват своя смартфон с кабел или гнездо. Сред останалите функции, с които автомобилът разполага е разпознаване дали водачът е на 16 или 18, за да адаптира скоростта си на 45 или 90 км.ч. Освен това, с помощта на Google Assistant на Android Auto, потребителите могат да държат очите си на пътя и ръцете на волана, докато ползват гласа си, за да поддържат връзка, лесно да получават отговори, да управляват задачите и да контролират медийните устройства”, обясни де Мео по време на пресконференцията.

В този смисъл, и като основна стъпка в подобряването на преживяването на потребителите на SEAT Minimó, SEAT и Android Auto са работили съвместно, за да осигурят пълна безпроблемна, интуитивна свързаност, чрез която потребителят може лесно да набира телефонни номера, да чете и отговаря на текстови съобщения и да се възползва от поддържаните навигационни, медийни и комуникационни приложения на дисплея на автомобила.

Най-добрият приятел на града

С концептуален автомобил като Minimó, SEAT има за цел да намали отпечатъка на автомобила в градските райони. Имайки това предвид, компанията работи съвместно с общинските съвети, за да се запознае с техните виждания и специфични нужди.

В резултат на тези съвместни усилия SEAT ще разгледа възможностите за интегриране на предложенията, направени от публичните органи и гражданите, в развитието на автомобила, за да предложи решения за общата цел - подобряване на градската мобилност.

Лидер в стратегията за мобилност на Volkswagen Group

След старта на електрическия скутер eXS, задвижван от SEGWAY и с международното представяне на концептуалния автомобил Minimó, SEAT е избрана за водеща марка във Volkswagen Group, за да определи стратегията и да предложи продукти, насочени към градската мобилност.

Според Luca de Meo, “микромобилността, характеризираща се къс пробег под 10 километра, днес представлява около 60% от общия трафик. Това е бизнес с висок потенциал за доставчик на мобилност, какъвто се стремим да бъдем. Нашата мисия е да генерираме идеи и да създадем продукти, предназначени за пътуване на къси разстояния. Volkswagen Group и различните й марки ще използват нашите решения по целия свят. SEAT е в най-добрата позиция да оглави тази стратегия, първо, заради нашата градска среда в голям град като Барселона и второ, защото този град има дълга традиция в проектирането и производството на превозни средства на две колела."

Софтуерен център за върхови постижения, задвижван от SEAT: от аналогови към цифрови технологии

За да се приспособи към контекста, формиран от промяната и да се справи успешно с цифровата трансформация на компанията, SEAT обяви създаването през 2019г. на собствен софтуерен корпус, който има за цел да продължи да укрепва успешната мрежа на Центровете за разработка на софтуер на Volkswagen Group.

Новият център за върхови постижения ще наеме повече от 100 специалисти и ще работи за популяризиране на две основни измерения в рамките на SEAT и Volkswagen Group. От една страна, ще се стреми да продължи да тласка цифровата трансформация на IT-решенията в цялата група и да увеличи ефективността чрез цифровизация на процесите и от друга страна ще има за цел да засили нови бизнес модели, основани на нови концепции за мобилност, свързаност и цифровизация на автомобили, с фокус върху SEAT.

Компанията търси най-добрите вътрешни и външни таланти, за да допринесе за позиционирането на този център като еталон за най-съвременна дигитализация в Барселона.

Метрополис: Лаборатория Барселона ще бъде интегрирана в новия център и ще продължи да прави нововъведения, за да намери решения за по-добра мобилност. Други независими SEAT компании като XMOBA също ще работят и на това ново място, за да се възползват от всички възможности за синергия. Лука де Мео каза, че „този нов център, който ще се намира в Барселона, потвърждава ангажимента на компанията да се трансформира от производител на автомобили до доставчик на мобилни услуги. “

Автомобил с 5G свързаност по улиците на Барселона

Като част от проекта 5G Барселона, който има за цел да популяризира града като една от основните европейски столици на 5G технологията, SEAT и Telefónica са осъществили пилотен тест „Автомобил с 5G свързаност “.

Проектът „Автомобил с 5G свързаност“ дава възможност за комуникация между превозното средство, околната инфраструктура и други автомобили и е първа стъпка към постигане на кооперативно, автономно шофиране. Сега автомобилът е подложен на тестване по улиците на Барселона, за да събере данни и да работи по своя план за развитие на безопасността, докато се движи.


Укрепване на екосистемата за свързаност

Като първи автомобилен производител в европейската индустрия, който предлага приложение (SEAT DriveApp), съвместимо с Android Auto, SEAT ще покаже Arona с Android Auto между зали 1 и 2 на Световния мобилен конгрес. Android Auto е по-лесен начин да използвате телефона си в автомобила. На екрана на телефона или на дисплея на автомобила, Android Auto е проектиран с оглед на безопасността и удобството.

Google и Android Auto са търговски марки на Google LLC.