Share

Martorell, 07/04/2016. – Ние използваме сетивата си ежедневно, дори когато създаваме кола. Мария Хосе Лопес знае много добре, тъй като носът ѝ е важен инструмент в работата, която извършва за SEAT. Ученият химик и екипът ѝ са специалисти в извличането на неутрални аромати, характеризиращи мирис на наскоро закупена нова кола - професия, която е толкова специфична, колкото и практически неизвестна.

"Ние индивидуално анализираме всички неметални части на колата и преценяваме дали получените миризми, са подходящи и приятни" обяснява Мария Хосе за работната методология, която те съблюдават. "Един от тестовете, които изпълняваме, е да загреем колата до над 60 градуса, след което целият екип се качва в нея, за да прецени как мирише". Тя уверява, че е по-лесно да се направи тест за миризмата, когато колата се загрее.

Тъй като непрекъснато се стремят да осигурят най-положителна реакция при влизане в кола, "ако една от частите не ухае приемливо, стартираме определен  протокол, който да я замени или намираме възможно решение". Освен това Мария Хосе споменава, че от всички материали, използвани в една кола на  SEAT, един от тях е уникален: "Колата трябва да има добра миризма на кожата, защото това е, което ѝ придава по-високо качество", посочва тя.

Екипът от експерти има остър нюх, но също така знае, че има други изисквания за тяхната работа, като например да не пушат или да носят парфюми или аромати, тъй като това би повлияло на  резултатите от теста.

Този вид органолептични тестове започнаха в средата на 90-те и оттогава стават все по-важни. В момента SEAT провежда над 400 теста всяка година, за да гарантира, че всички автомобили напускат фабриката с характеристика “миризма на нова кола”.