Barcelona, 23/02/2016. - Accenture (NYSE: ACN) и SEAT са разработили доказателство за концепция, която изследва възможностите за нови услуги, предоставяни от Интернет на Нещата (IoT) и свързаното с тях превозно средство. Тя беше представена от Accenture на Mobile World Congress в Барселона, Испания. Решението включва три елемента: свързване на автомобил към дома, предупреждения за състоянието на автомобила и възможност за наблюдение на поведението на водача. SEAT в момента проучва възможните решения за свързване с автомобила, за да определи кой е най-подходящ.

Способността за оценяване състоянието на автомобила позволява на потребителите на приложението да копират елементи от таблото за управление на мобилното си устройство от всяко място, което позволява визуализиране на измервания като нивото на горивото и маслото по време на пътуването или докато колата е паркирана.

Приложението позволява предупрежденията и сигналите да бъдат предавани към мобилни устройства, като се посочват потенциални проблеми на двигателя или части. Съответната информация от електронен наръчник за автомобили ще бъде показана заедно с всяко съобщение за грешка, а крайпътната помощ също е интегрирана в дизайна на приложението. В случай на авария, подробностите и характерът на повредите на части, както и текущото местоположение на превозното средство, могат да бъдат споделени със съответната компания.

Приложението е разработено, за да позволи на търговските съобщения да бъдат предавани към него, като уведомява потребителите например, че е необходима подмяна на части или им напомня, че е необходимо да се извърши обслужване. Приложението ще покаже разходи и оферти от отделните дилъри и ще може да се интегрира с календарните приложения, за да резервира срещата.

Технологията също така позволява на водача да избере да контролира тяхното поведение. То прилага адаптивен алгоритъм за съпоставяне на изминалите модели на шофиране и свежи данни, събрани от всяко пътуване на колата, за да предложат на потребителя съвети за подобряване на техниките на шофиране, показвайки съвети и препоръки за повишаване на ефективността на автомобила, за шофиране по по-екологичен начин и дори как да спестите пари, като намалите разхода на гориво и непланираната поддръжка на автомобила.

Възможностите на автомобил-до-дома върху концепцията за доказване, използват мобилна връзка, за да позволят на шофьорите на SEAT да управляват дистанционно свързаните към тях домашни уреди. Чрез интегрирането на геолокацията в мобилното приложение това може да позволи, например, температурата в автомобила да се репликира автоматично у дома, след като колата достигне определено разстояние от имението. Изпробването на концепцията позволява също дистанционно програмиране на термостата, който управлява централното отопление на дома от таблото на автомобила. Други устройства, които биха могли да бъдат контролирани по подобен начин, включват преносимите ви аксесоари, домашно осветление или камери за сигурност.

"Приложението MY SEAT представлява следващата стъпка, за да се позиционираме в свързаната екосистема на превозните средства", каза Пабло Барриос, върховен ръководител на дигиталния маркетинг и CRM в SEAT. „С това ново приложение ще дадем възможност на постоянен персонализиран и подходящ диалог с клиентите, носещ много предимства както за SEAT, така и за самите клиенти ".

Изпробването на концепцията е изградено на Accenture Присъединени платформи като услуга, отворената и широко разпространена глобална архитектура на платформата IoT на Accenture, като този проект е широко оптимизиран за Microsoft Azure IoT Suite. Този подход позволи на SEAT и Accenture бързо да се преместят от идея до изграждане и въвеждане на специфична за индустрията концепция за изпробване на IoT.

"Експериментирането с решения, позволяващи IOT по този начин, е от жизненоважно значение за идентифицирането за това, къде може да се генерира стойност за даден бизнес", каза Джоан Кавале, управляващ директор за автомобилната практика на Accenture. "В този проект със SEAT успяхме бързо да разработим конкретно решение за индустрията, което доказва потенциала на IoT в свързаната екосистема на превозното средство. Фактът, че той също взаимодейства със свързаната домашна екосистема и мобилните устройства, е индикатор за бъдещето и за това как всъщност "свързаният свят" наистина ще изглежда в рамките на няколко години ".

Accenture работѝ  със SEAT по-рано тази година, за да подпомогне разработването на свързана с автомобила стратегия за автомобилната компания.