Martorell, 18/03/2016.“От тази кола се създават мечтите. Кажете на себе си - имам CUPRA”. Ето как описва автомобила на SEAT спортния директор Хайме Пуиг, а при оценката на гамата на 20-годишнината той признава, че "сме изпълнили желанието си", създавайки спортна кола с "най-доброто представяне, което в същото време отговаря на всекидневния начин на живот".

Последният чудесен пример за това се случи съвсем наскоро - на тазгодишния SEAT Leon CUPRA 290, натискането на един бутон ви позволява да регулирате профила на шофиране с настройки, които включват CUPRA, Sport, Comfort и Individual. Тази технология "можеше да бъде възприета само в най-напредналите видеоигри, когато първият модел излезе", твърди Изидр Лопес, който отговаря за колекцията SEAT Vintage Car. Той вярва, че ключът към успеха на CUPRA се крие в интелигентната комбинация от "технология и страст на нашите инженери и шофьори".

Асортиментът видя светлината за първи път през 1996 г., след като Ibiza Kit Car спечели световния рали шампионат в 2-литровата категория. "Това беше като специален почит към печелившата кола", казва Исидр Лопес. SEAT разработи 15 версии на CUPRA през последните 20 години и всеки от тях има същите черти: "автомобил от висок клас, със спортен характер и с добре обзаведен интериор за максимално удоволствие от шофирането", уверява Хайме Пуиг , "Успяхме да разработим кола, която носи радост и усмивки", заключава Исидр Лопес.

Гамата CUPRA е постигнала отлични резултати през последните 20 години, постигнала най-бързите времена, записани на германската писта Nürburgring. През октомври 2014 г. SEAT Leon Cupra Performance Pack взриви времето за обиколка, отчетено за автомобил с предно предаване, с време на финала от 7: 58.44. През май 2015 г. SEAT Leon ST CUPRA отново завърши обиколката на Нюрбургринг още по-бързо. Хайме Пуиг признава, че с подобни резултати не е чудно, че "понякога се надявахме да имаме първо CUPRA и после състезателния автомобил, а не обратното".

Първата CUPRA беше насочена към младежка публика, която искаше да има висококачествен спортен автомобил, реагиращ със силата и управляването на спортна кола във всяка ситуация. Първоначалната концепция се развива и подобрява през следващите две десетилетия. В резултат на това бъдещето изглежда по-силно от всякога "и много вероятно пълно с изненади", което ще продължи да носи "усмивки и радост на нашите клиенти на волана", заключава Исидр Лопес