SEAT започва своята офанзива в електрическата мобилност на автомобилното изложение в Женева. В рамките на едно от основните места за среща на автомобилната индустрия, марката представя своята визия за електрическа технология, прилагана за такива разнообразни превозни средства като градски двуместен автомобил или високопроизводителен CUV (Cross Utility Vehicle), две допълнителни алтернативи за днешните мобилни потребности.

Компанията представя два концептуални автомобила за първи път в световен мащаб в Женева: el-Born, първият 100% електрически автомобил, базиран на MEB платформата на Volkswagen Group и CUPRA Formentor, високопроизводителен плъгин хибрид CUV с ДНК  на CUPRA, който е първият автомобил, разработен специално за тази марка. SEAT Minimó също се появява на моторното изложение за първи път - перспективен градски съюзник, който ще революционизира градската микромобилност. Всички те подчертават ангажимента на компанията за развитие на по-устойчива мобилност.

SEAT е оборудвал всичките три концепции с технология за хиперсвързаност, включваща находки като информационно-развлекателни системи с гласово управление, които компанията разработва през последните години и извеждат SEAT в предни позиции по този аспект. Електрификация, свързаност и микромобилност, заедно с рекордни продажби и финансови резултати, са основните активи, които оформят SEAT като компания на бъдещето.

Производителят на автомобили показва своята глобална визия за електрическата мобилност

На пресконференцията за представяне на последните иновации на марката в Женева, президентът на SEAT Лука де Мео заяви, че „след три поредни години на растеж и публикуване на исторически рекорд през 2018г., пристигаме в Женева с три мощни новини и важното послание, че тази компания никога не е била толкова конкурентоспособна, колкото е днес, и ще продължи да бъде силна и утре, и занапред."

SEAT разби финансовите и продажбените рекорди през последните години, засилвайки разширяването на марката и превръщайки се в един от най-бързо развиващите се производители на автомобили в Европа. След приключването на 2018г. с най-високите си стойности за продажби (517 600 автомобила; + 10,5%), марката продължи да поддържа двуцифрен растеж през първите два месеца на 2019г. (88 900; + 12,8%).

el-Born, електрифициране на SEAT

Концептуалният автомобил el-Born е първият SEAT, създаден като електрически автомобил  и ще достигне до пазара през 2020г. Създаден, за да оглави офанзивата на SEAT за е-мобилност, той е ключов играч за компанията, както заради неговите характеристики, които отговарят на днешните потребности от мобилност, така и на промените, свързани със стратегията на компанията за закупуване, продажби и маркетинг. Като марка с клиентска база, която е с 10 години по-млада от средната за Европа, SEAT ще играе ключова роля за приближаването на електрическата мобилност до младите потребители.

SEAT е втората марка от Volkswagen Group, която създава автомобил на платформата MEB и ново поколение продукти, базирани на най-съвременните технологии за електрическо задвижване и свързаност ще излязат от монтажните линии на марката. Първият 100% електрически автомобил на SEAT ще бъде проектирана и разработен в Барселона и произведен в завода на групата в Цвикау, Германия.

Моделът el-Born носи името на един от най-емблематичните квартали на Барселона,  източник на вдъхновение за дизайнерите и инженерите на SEAT, които са създали спортно превозно средство, оборудвано с най-модерната електрическа технология.

С реалния световен обхват до 420 км въз основа на цикъла на задвижване WLTP от енергийно плътния акумулатор от 62 kWh, автомобилът е готов да пътува извън границите на града. Със съвместимост до 100 kW DC заряд, акумулаторът може да бъде зареден от 0 до 80% за по-малко от 47 минути.

CUPRA Formentor, манифестът на марката

След пълна година на функциониране като независима марка, CUPRA представя концепцията си Formentor в Женева, първият модел, разработен специално от и за CUPRA. Този CUV включва всички характерни черти на марка като CUPRA - уникалност, изтънченост и високо представяне.

Автомобилът, който ще достигне до пазара през 2020г., носи името на нос Форментор, едно от най-красивите, най-дивите и следователно изключителни носове на остров Майорка, име, което извиква представата за мощ, сила и безопасност.

SEAT продължава ръста си в продажбите през 2019г., а доставките на CUPRA се увеличават

С CUPRA Formentor, най-емоционалният и технологично усъвършенстван модел на марката, CUPRA празнува първата си годишнина на пълни обороти, като влезе в нов сегмент и се ангажира с иновативен хибриден двигател с висока производителност. Formentor ускорява преминаването към електрификация и дава поглед към посоката на проектиране на бъдещите модели CUPRA.

След успешната първа година на пазара, продавайки 14 400 автомобила и регистрирайки 40% ръст, CUPRA консолидира своя път. През първите два месеца на 2019г. марката увеличи продажбите с 101,4%, с общо 3600 единици. CUPRA разработва мрежа от 280 специализирани центрове за продажба по целия свят и си поставя за цел да удвои продажбите си в рамките на следващите три до пет години.

Minimó, съюзник в града

С Minimó SEAT прави стъпка напред в оформянето на бъдещето на микромобилността. Minimó, който беше показан миналата седмица на Mobile World Congress (MWC) в Барселона, съчетава най-доброто от автомобил и мотоциклет. Тази електрическа концепция осигурява отлична управляемост и лесно паркиране и се отличава с комфорта и безопасността на автомобила и гъвкавостта на превозно средство на две колела. Това е скок в градската стратегия за  микромобилност на SEAT и разширява екосистемата за лесна мобилност, задвижвана от марката от Барселона. Компанията има намерението да се вслуша в гражданите и институциите, за да доразвие концепцията с техен принос.

Името Minimó означава минимален размер и максимална мобилност. Той е проектиран с оглед на нуждите на градовете на бъдещето, където различните превозни средства ще работят само на няколко платформи за мобилност. Поради това, той има система за смяна на акумулатора, която позволява пълно зареждане на автомобила само за няколко минути и осигурява обхват от 100 километра. Настройките на автомобила може да се регулират чрез смартфон според потребителския профил и има 5G свързаност, гласов асистент на Google и цифров ключ за безпроблемно цифрово изживяване.

5G технологията ще бъде ключова за автомобилния сектор в бъдеще. SEAT участва в Mobile 5G Baarcelona, проект, чиято цел е да популяризира града като една от основните европейски столици на 5G технологията. В този контекст SEAT и Telefónica стартираха пилотния проект 5G Connected Car на MWC, първият, който се проведе на градските улици в Европа, за да покаже как автомобилът комуникира с околната инфраструктура и други автомобили като начален етап за постигане на кооперативнно, автономно шофиране.

Устойчива мобилност

Със стъпката напред в електрическата мобилност, показана на автомобилното изложение в Женева, SEAT потвърждава ангажимента си към устойчива мобилност. Чрез включването на 100% електрически превозни средства, предназначени за по-ефективни пътувания в рамките на града и осигуряващи високопроизводителни превозни средства, оборудвани с хибридни двигатели, SEAT посочва пътя на своя принос към декарбонизираното общество, в съгласие с Парижките споразумения.