Хосе Насименто е назначен за ръководител на лабораторията на SEAT Metropolis: Lab Barcelona, която е изцяло собственост на SEAT и която се присъединява към световната мрежа от IT-Labs на Volkswagen Group в Берлин, Мюнхен, Сан Франциско и Волфсбург. Апаратурите са със седалище в Pier 01 Barcelona Tech City, референтен център за европейската предприемаческа екосистема, която SEAT пусна през април миналата година. Хосе Насименто ще докладва директно на Управителния съвет на SEAT Metropolis: Lab Barcelona се ръководи от президента на SEAT Лука де Мео, вицепрезидента за научноизследователска и развойна дейност д-р Матиас Рабе и вицепрезидента по финанси, IT и организацията Холгер Кичнер.

Целта на този център за върхови постижения е да се анализират и намерят интелигентни решения за предизвикателствата, пред които е изправена утрешната мобилност и да се допринесе за позиционирането на SEAT като фаворит в свързания автомобил, разчитайки на комбинация от мобилни технологии и база данни за оптимизиране на отношенията между обществеността, интелигентния град и предоставяните услуги за мобилност.

Хосе Насименто ще бъде ръководител на лабораторията на SEAT Metropolis:Lab Barcelona,​където 23 специалисти ще работят през първата година, включително инженери, програмисти и анализатори на данни. Очаква се екипът да нарасне до 50 служители през следващите няколко години. Тези специалисти ще отговарят за създаването на софтуер и алгоритми, свързани с услугата за мобилност, използвайки данните, получени от превозни средства, от Барселона като Smart City и от пешеходния вход. Сред ключовите области на дейност в началния етап са разработването на предсказуеми навигационни решения, управление на трафика и приложения като Parkfinder, които откриват наличните места за паркиране в града.

Силният ангажимент на SEAT за по-тясно сътрудничество с града, залегнал в подписаното споразумение с Общинския съвет през декември 2016 г., основаващо се на насърчаване на иновациите, устойчивата мобилност и стартирането на предприемачески проекти, наред с другото

Насименто подчертава, че той е “горд, че е част от компания като SEAT – водещ еталон в свързания автомобил и която насърчава решения за облекчаване на мобилността в градовете”. Хосе Насименто притежава следдипломна квалификация по икономика от Лондонския университет и магистър по компютърни науки от Флорида Тех. На фона на повече от 20 години опит в областта на технологиите в различни отрасли, Насименто е бил директор на приложението Technology of the Hailo taxi, като главен технолог от 2010 г. насам. Неговата кариерата включва главен програмист на софтуер в eCourier, ръководител на Техническият екип  в UBS Investment Bank и British Airways. Неговата солидна квалификация го превръща в най-подходящия кандидат да ръководи този проект с помощта на новаторската, предприемаческа екосистема на града.

Откриването на тази цифрова лаборатория в Барселона съответства на силния ангажимент на SEAT да работи в по-тясно сътрудничество с града, залегнал в подписано споразумение с Общинския съвет през декември 2016 г., основаващо се на насърчаването на иновациите, устойчивата мобилност и стартирането на предприемачески проекти. Пример за този ангажимент е пилотният проект, създаден от SEAT, използващ парк от електромобил eMiis. Този парк ще бъде на разположение на повече от 1000 работници от SEAT Metropolis:Lab Barcelona и TechCity в Барселона, е оборудван с технология за цифров достъп проектирана за сътрудничество в икономически среди  и позволява мобилен достъп до превозни средства без необходимостта от физически ключ.

Стартът на SEAT Metropolis:Lab Barcelona съвпада с цифровата трансформация на компанията, водена от екипа на Easy Mobility, който има за цел да посрещне предстоящите предизвикателства пред автомобилния сектор в резултат на електрификацията, цифровизацията, новите услуги за мобилност и свързаната кола.