Martorell, 25/09/2015. - Лука де Мео (Милано, 1967 г.), сегашен изпълнителен вицепрезидент по продажбите и маркетинга на AUDI AG, е назначен за нов президент на изпълнителния комитет на SEAT, SA. Той ще замени Юрген Стакман (1961 г.), назначен на длъжността вицепрезидент по продажби, маркетинга и аутсорсинга на бранда Пасажерски коли Volkswagen, докладвайки на д-р Хърбърт Диес, президент на изпълнителния комитет на бранда Volkswagen. И двамата ще  заемат позициите си от 1 ноември 2015 г.

Лука де Мео е завършил Бизнес администрация в университета Commerciale Luigi Bocconi в Милано, има повече от 20 години опит в автомобилния сектор. Започва кариерата си в Renault, преди да се премести в Toyota Europe и се присъедини към Fiat Group, където оглавява брандовете Lancia, Fiat и Alfa Romeo. Той започва работа в Volkswagen Group през 2009 г. Като директор на маркетинга както за бранда Volkswagen Passenger Cars, така и за Volkswagen Group, преди да заеме позицията член на борда за продажби и маркетинг в AUDI AG през 2012 г. Той е и член на надзорните съвети на Ducati и Lamborghini и президент на борда на Volkswagen Group Italia.

Юрген Стакман е начело на SEAT от май 2013 г. Той успешно ръководи повторно позициониране на бранда SEAT на европейския пазар и връща обратно SEAT по пътя към успеха. Д-р Франсис Хавиер Гарсия Санц, президент на Надзорния съвет на SEAT и член на изпълнителния комитет на Volkswagen Group: "Искам да изразя гордостта си от работата, извършена през последните 2,5 години от Юрген Стакман начело на бранда SEAT. Компанията е постигнала изключителен ръст на продажбите от 22% в последните 2 години при трудни пазарни условия, като тенденцията остава положителна, като растежът е 7% от началото на 2015 г. Най-продаваният модел е SEAT Leon, допринасящ за значително подобряване оперативния резултат на SEAT. SEAT очевидно е на път към устойчив успех ".

Освен високите постижения в продажбите, Юрген Стакман и ръководството на SEAT разработиха ясна пътна карта за постижения на бранда през следващите години. Д-р Гарсия Санц: "Това ново назначение не променя стратегията ни или посоката на бранда SEAT. Надяваме се, че планът, който ще бъде в действие, ще постигне устойчив растеж за SEAT в бъдеще. Доверието на Volkswagen Group се потвърждава от неотдавнашното обявяване на план за разходи от 3,3 милиарда евро за научно изследователска и развойна дейност и инсталации“.

Лука де Мео бе лично избран от д-р Гарсия Санц, за да наследи Юрген Стакман като лидер на SEAT. "Аз съм напълно уверен, че Лука де Мео ще успее да приложи и да продължи да развива вече започналите проекти за постигане на обрат в бранда в близко бъдеще", казва д-р Гарсия Санц.