Микромобилност, това е фразата на момента. Особено на следващия Световен мобилен конгрес, който ще се проведе в Барселона след няколко дни. Какво точно означава „микромобилност“ и как тя променя начина, по който мислим за транспорта? Ето кратки насоки:

Какво е микромобилност?

Това е термин, ползван за описване на решения за придвижване на кратки разстояния, обикновено първия или последния километър от пътуването. Около 60% от пътуванията с автомобил по света са на разстояния по-кратки от 8 километра и биха могли да се възползват от решенията за микромобилност, според проучване на Центъра за мобилност на бъдещето McKinsey.

Къде се ползва?

С разрастването на големите градски центрове 65% от хората се очаква да живеят в градовете до 2040г.

Градовете се променят с главоломна скорост поради демографските промени и общия прираст на населението. Всяка седмица около 1,3 милиона души се преместват да живеят в градове. До 2030г. броят на „мегаполисите“ - градски зони с повече от 10 милиона жители - ще се увеличи до около 43 на брой. Това е с 12 повече отколкото днес. А през 2040 г. около 65% от населението се очаква да живее в градове. Но създаването на решения за микромобилност е нещо повече от правенето на продукт. „Градовете искат да работят с компаниите за намиране решения. Ако просто захвърлите куп скутери по улиците, това е грешен подход. Ние полагаме много усилия, за да работим заедно с местните администрации” - казва Фабиан Симър, специалист по цифрови технологии в SEAT.

Кога се ползва микромобилност и защо е толкова важна?

Разрастването на градовете се случва пред очите ни. Микромобилността ще играе ключова роля в решаването на някои от предизвикателствата в най-малко две области: опазване на околната среда и спестяване на време. Например: Карла се придвижва до паркинг на входа на града с автомобила си. След това тя използва скутера, който изважда от автомобила си, за да се придвижи в града до офиса си. Симър казва: „Хората искат да спестят време, търсят удобство и искат да го направят по екологичен начин”.

Как се прилага на практика?

Решенията включват леки на тегло превозни средства, които обикновено са електрически, като скутери и други видове транспортни средства. „Продуктите на микромобилността са важни за частните клиенти, но също и за операторите за споделен транспорт. За развитието на това бъдещо поколение продукти ние вземаме под внимание и двете заинтересовани страни. В зависимост от времето от деня те трябва да могат да избират между различни транспортни средства ”, казва Симър.

SEAT вече представи електрическия eXS KickScooter, задвижван от SEGWAY. Компанията прави огромен скок в градската микромобилност с новото си превозно средство, разработено като платформа за мобилност. Световната премиера ще се състои на Световния мобилен конгрес. На това място ще намерите подробности.