Barcelona, 10/02/2016 - SEAT представи първия си SUV модел. Новият ATECA е уникална комбинация от отличителен  дизайн, динамично шофиране, гъвкавост в градовете и покоряващо  удобство. Първокласна свързаност, иновативни системи за подпомагане и високо ефективни двигатели са сред технологичните акценти и правят ATECA един от най-иновативните SUV на пазара. Изключителното качество, прецизното производство и много доброто съотношение качество-цена  правят ATECA истинска SEAT. ATECA превръща всеки ден и всеки километър малко повече забавно преживяване с невероятното, леко и прецизно шофиране.

"SEAT ATECA се нарича следващият стълб на бранда, следвайки успешните Leon и Ibiza. Сегментът SUV ни предлага огромни възможности, тъй като продажбите в Западна Европа ще се увеличат с 25% ", казва Лука де Мео, президент на изпълнителния комитет на SEAT, SA. "При това  идването на SUV ще бъде ключов фактор за подобряване имиджа на бранда. Това е нашето основно предизвикателство."

Когато тази пролет SEAT ATECA започне да изпреварва продажбите вече ще се предлага в много варианти. Изборът на мощни турбо компресорни TSI бензинови и TDI дизелови двигатели се простира от 85 kW/ 115 к.с. До 140 kW / 190 к.с., с предно задвижване  или задвижване на всички колела,  без да говорим за DSG ръчни или двойни съединители. Широкият набор от технологични възможности започва от свето диодни фарове до обширно портфолио от помощни системи, като помощ при задръстване и новия авариен асистент, до пакет от най-модерното поколение инфо разширяващи системи с 8-инчови сензори и Пълно Връзкасвързаност. Трите линии за оборудване предлагат цветове и висококачествени материали, които отговарят на всеки вкус, от най-висок клас, наречен ATECA XCELLENCE.


"ATECA е истинско емоционално превозно средство с ясен ДНК дизайн на SEAT и изключително качество на интериора. В нашия първи SUV сме събрали невероятен пакет от технологии и иновации - осигурявайки сигурност и полезност, най-динамична езда и изключително шофиране "
, казва д-р Матиас Рабе, вицепрезидент на SEAT, SA за научни изследвания и развитие. "Със сигурност ще определим съвсем нов стандарт в дяла с лекотоварното и прецизно управление на ATECA, демонстрирайки невероятни възможности по пътя, така и извън."

В съответствие със SEAT традицията, ATECA получава името си от испанската география. Село Ateca се намира в западната част на Сарагоса в сърцето на Иберийския полуостров.

Дизайн - 100 процента SEAT и все пак 100 процента SUV

Дизайнът на ATECA е напълно неподражаем. Също  като SUV, типичният конструктивен език на SEAT е забележителна комбинация от динамика и функционалност. Много елементи, като трапецовидна решетка, странични лайсни с минимални радиуси и максимална острота и триъгълни светлини, са типични за иконите на бранда, като Leon. И все пак всеки детайл е внимателно разработен спрямо следващото ниво за ATECA.

Предната част на ATECA е затова 100% SEAT и все пак 100% SUV. Големите, високи решетки се отличават със самоувереност, а ясно очертаните светлини и солидните вентилационни отвори не оставят никакво съмнение относно динамичните качества на ATECA. В същото време, SUV поддържа силна позиция, излъчваща солидност и надеждност.

Светодиодни фарове с ясен почерк

Типичните характеристики на SEAT включват допълнителните LED фарове с изключително мек светъл цвят и отлична яркост. В комбинация с триъгълния почерк на дневните светлини, цялостното въздействие е абсолютно безспорно. В ATECA указателните светлини са неразделна част от този почерк.

Най-съвременните технологии и емоционално изживяване вървят ръка за ръка в SEAT ATECA. Един пример е " светлина добре дошли". Веднага щом отключите вратите, светодиодите във външните огледала осветяват около вратите, показващи името и силуета на ATECA върху пода на колата.

Страничният профил ясно изразява динамиката и експлоатационните качества на новия SEAT. Прецизните контури  с радиус, очертан като бръснач, взаимодействат с изкусно изтеглени форми, като тези около долната част на вратата, които демонстрират не само усещането за форма на дизайнерите, но и експертните познания на производителите на инструментална екипировка  и специалисти в производството на SEAT.

Интериорът създава изискан спортен характер

Той хармонизира идеално с външния дизайн. Съчетава елегантен, но динамичен характер с уникалното усещане за здравина и сигурност, така високо ценена от шофьорите на SUV. Основни фактори са повдигнатото място за сядане, както и ясно видимата предна част на автомобила и ленти за уплътняване на вратите.

Кабината има хоризонтална линия с ясна видимост на водача. Контролните уреди са групирани докато дисплеите като информационно-развлекателния дисплей с размери до 8 инча са само на един поглед разстояние. Високото командно табло е още един пример за това колко добре ATECA съчетава чувството за близост и здравина на SUV със спортното усещане на скъсен скоростен лост.

Перфектно използване на пространството с достатъчно място

При външна дължина 4,36 метра, ATECA предлага най-доброто използване на пространството в сегмента с максимална вътрешна дължина и багажно отделение, което притежава 510 литра в стандартната си конфигурация или 485 литра при версиите с всички задвижвани колела. Каросерията е отличителна не само заради многофункционалността си, но и поради интелигентната си лека конструкция. Невероятно здрава, ATECA е и сред най-леките автомобили в своя дял, осигуряващо гъвкаво шофиране не само при условията на градския трафик.

Технология - иновативни акценти в ATECA

След като водачът влезе вътре, пръстен от светлина около осветения стартов бутон пулсира като сърце - показващо, че ATECA е настроена за следващото си приключение. SEAT Drive Profile е готов за адаптиране на ATECA към текущата ситуация при шофиране, условия на пътя и лични предпочитания.

Обхватът на иновативните системи за помощ на водача е обширен. Пример за това е "Помощ при задръстване": тази функция помага на придвижването в тежкия трафик "спри и тръгни" много по-поносимо. При големи "скорости на задръстване" ATECA управлява, ускорява и спира автоматично в границите на системата. При по-високи скорости до около 60 км / ч системата осигурява поддръжка за контрол на скоростта и поддържане на коридора. Нова функция за безопасност е аварийна помощ: Ако водачът остане неактивен след определен период, автомобилът първо издава визуално, а след това звуково предупреждение, последвано от кратък импулс към спирачките. Ако все още няма реакция, ATECA се забавя до спиране, докато се движи в  платното. По-технически ключови думи са ACC с помощ отпред, разпознаване на пътни знаци, откриване на слепи точки, предупреждение за трафик отзад или най-добър поглед.

Най-високото ниво на свързаност

Свързването, постоянната връзка с цифровия свят са основна част от модерния, градски начин на живот за много хора. SEAT ATECA предлага най-високото ниво на свързаност - с най-новото поколение информационни системи Easy Connect, SEAT Пълно Връзкаи изключителната SEAT ConnectApp: Media System plus, със своя 8-инчов екран, е акцентът, кутията за свързване в централната конзола на SEAT ATECA за първи път дава възможност за безжично зареждане на Smartphone. SEAT Full Link е свят на свързване за потребители на почти всички смартфони. Наред с MirrorLink, Пълно Връзкавключва и функциите на Apple CarPlay и Android Auto.

Динамика - Уникално шофиране

Изключителното шофиране е в основата на бранда SEAT. По-специално Leon е уникална комбинация от прецизност и гъвкавост, комфорт и безопасност, потвърдени от ентусиазираните реакции на клиентите и многобройните тестове за сравнение, проведени от журналисти в цяла Европа. ATECA е не по-малко впечатляваща, когато става въпрос за изпълнението на тази обещаваща комбинация. С компактния си характер, мощни двигатели и перфектно настроено окачване, той предлага експлоатация и управление, поставящи нов еталон, сред конкурентите си за SUV. И идеално се вписва в градския и разнообразен начин на живот.

Динамичното задвижване на ATECA идва със  съдействие на палитра от най-съвременни агрегати - всички от тях са с турбокомпресор. В диапазона от 85 kW / 115 к.с. до 140 kW / 190 к.с. с изключителни стойности  за въртящ момент, те отговарят на всяко възможно желание за експлоатация. Множеството дизелови двигатели започва с 1.6 TDI и 115 к.с. Моделът 2.0 TDI се предлага с 150 и 190 к.с. Данните за консумация варират от 4.3 до 5.0 литра / 100 км, а стойностите на CO2 от 112 до 131 грама / км. Базовият бензинов двигател е 1.0 TSI с 115 к.с. 1.4 TSI идва с деактивиране на цилиндъра при частично натоварване и достига 150 к.с. Стойностите на консумация и емисиите за тези двигатели са между 5.3 и 6.2 литра и между 123 и 141 грама.