Share

Martorell, 28/10/2016. – Навлизането на мониторите е революция в развитието на интериора на автомобила. Всичко зависи от тях до такава степен, че “първо проектираме монитора, а след това всичко останало", казва Хауме Сала, ръководител на интериорен дизайн в SEAT, заявяващ, че " ние проектирахме интериора на автомобила и накрая търсехме място за поставяне на монитора". Сега, обаче "всичко се върти около него".

 

Повече хора в  SEAT конструират монитори, отколкото  екстериора на автомобилите, поради нарастващото влияние на свързването в автомобилната индустрия. До края на годината ще има 30 души в компанията, работещи в UX Design, сектор, отговорен за монитори. Някои от тях отговарят за интерфейса, други се занимават с приложенията, както при всяко друго свързващо устройство, а трета последна група се грижат за симулацията и анимациите и демонстрирането им.

Проектирането на монитор за кола е много трудоемка работа, която отнема година и половина и 1000 рисунки. При SEAT всички монитори имат нещо общо - те са поставени на нивото на очите и са под ъгъл спрямо водача. Най-новия дизайн на монитора на последния Leon e осем инчов, около 20 сантиметра, подобен на таблет. За този нов модел са създадени 3000 изображения и нагледни схеми.

През последните 15 години еволюцията е "невероятна". Според Сала ние сме преминали от “едно подвижно радио до напълно оборудван компютър в колата” предлагащ същото съдържание като други устройства например таблет. И точно това днес търсят клиентите.