Тази сутрин SEAT откри новия си център за здравеопазване и рехабилитация (CARS), който се намира в завода Марторел и изцяло посветен на здравето и благополучието на работниците. Компанията е създала пионерски съоръжения в областта на медицинската, превантивната и рехабилитационната медицина, където екип от 25 специалисти, специализирани в области като травматологията, кардиологията и гинекологията, ще предлага персонализирани услуги на повече от 14 500 работници.

Една от най-уникалните съоръжения в CARS е биомеханична лаборатория, оборудвана с високи технологии, където повече от 20 камери обработват мускулно-скелетни характеристики на работниците в 3D, с цел перфектно адаптиране на ергономичността на всяко изискване за работа. Тези сканирания ще се използват в етапа на проектиране на работните станции, а също и за предотвратяване на патологии, свързани с производствения процес, както и за подобряване на рехабилитацията в случай на наранявания.

В допълнение, CARS разполага със съоръжения за диагностициране и профилактика на някои патологии, където например над 3 000 женски служители могат за приемане за гинекологични прегледи за ранно откриване на рак на гърдата и на шийката на матката. Рехабилитационните и фитнес залите предлагат програми за обучение, базирани на системите, използвани от американско подводно подразделение, с упражнения, предназначени да работят срещу собственото тегло на тялото, за да развият якост на тялото. Специалистите на CARS ще адаптират тези програми към всяко лице въз основа на тяхната клинична история и изисквания за работа.

С разширение от 1300 квадратни метра, сградата CARS е построена съгласно параметри на устойчивост и ефективност, спечелвайки сертификата LEED Platinum на Съвета за зелени сгради в САЩ. Има само 8 други здравни центъра в света , които имат това удостоверение, а CARS е единствен в Европейския съюз.

Официално откриване

Министърът на здравеопазването на Испания Долорс Монсерат открива тези уникални учреждения в Испания, където SEAT е инвестирала 3,3 милиона евро.

След инвестиция на компанията от 3,3 милиона евро, центърът беше открит тази сутрин по време на церемония, проведена от испанския министър на здравеопазването, социалните въпроси и равноправие Долорс Монсерат, и каталонския министър на здравеопазването Антони Комин, придружен от председателя на SEAT Лука де Мео и заместник-председателят по човешките ресурси Хавиер Рос.

Според Лука де Мео,"Въвеждането на CARS в експлоатация е крайъгълен камък в нашия ангажимент да бъдем здрави компании и това ще има положително въздействие не само върху нашите работници, но и върху цялата територия." Освен това,Хавиер Рос подчерта, че "ние се стремим да се грижим за нашите работници по изчерпателен начин. С допълнителните услуги, предлагани от CARS, ще осигурим лечение на цялата работна сила , превантивни услуги и добро физически състояние ще имат позитивен ефект върху по-доброто качество на живот. "

В този смисъл министър Монсерат подчерта "Важността на публичните администрации и фирмите, работещи съвместно в областта на превенцията и насърчаването на здравословни навици, за подобряване на здравето на работниците и на обществото като цяло". По-нататък министър Комин, министър Комин подчерта, че "не само SEAT се превърна в еталон за" здравословна компания ", но също така е и стандартен носител в насърчаването на добро здраве. "CARS ще означава важна промяна в културата в цялата индустрия".

Научен комитет на здравната компания

По време на представянето на CARS, компанията обяви създаването на Научния комитет на здравната компания, комисия от експерти, която ще анализира аспекти, свързани със здравето, благосъстоянието и качеството на живот в компанията. Целта на Комитета ще бъде периодично да изучава най-добрите практики от целия свят и да предложи конкретни мерки за насърчаване на здравето на работниците, като се вземат предвид аспекти като храненето, клетъчното остаряване, психичното здраве и ефекта на чревната микробиомера върху благосъстоянието на населението, между другото.

Комитетът ще бъде председателстван от Хавиер Рос и ще включва д-р Бонавентура Клоте като почетен член. Д-р Клотет е директор на катедрата по инфекциозни болести към германската университетска болница Trias i Pujol в Бадалона (Барселона) и е признат в световен капацитет в областта на СПИН и раковите изследвания. Той ще помогне на SEAT да създаде този комитет, който ще проведе първата си среща в края на май.

Д-р Клотет също така ще представлява SEAT на няколко национални и международни форума, свързани със здравето, и ще сътрудничи с медицинския екип на компанията в изследването на клетъчното стареене, здравословното хранене и връзката между здравето и чревната микробиология. "Компанията има универсален отдел за превантивна медицина, насочен към подобряване качеството на живот на своите служители. Това е бъдещето на професионалното здраве ", увери посланикът на новия бранд.

SEAT и новаторските здравни услуги

“Компанията има универсален отдел за превантивна медицина, насочен към подобряване качеството на живот на своите служители. Това е бъдещето на професионалното здраве”.

CARS ще предлага услуги по травматология, диагностична диагностика, гинекология, кардиология, психично здраве, биомеханика, физиотерапия и рехабилитация, както и адаптирани фитнес програми. Тези услуги са на разположение на работниците след първоначална оценка в някой от десетте медицински центъра на компанията.

Медицинският екип на CARS се състои от 25 професионалисти, сред които Тони Бове, физиотерапевт от Баскетболния отбор на Барселона и от Испанския олимпийски комитет по време на последните девет олимпийски игри; Д-р Сандра Пуджадас, сътрудник на кардиолог в болницата Сан-Пау и Кленика Тьокон, и д-р Емануел де Состоа, специалист по гинекология и акушерство в Болница Санта Пау и основател на Испанското дружество по пренатална диагностика. Всички те ще посещават над 50 000 пациенти всяка година.

SEAT разполага с екип от 54 здравни специалисти, работещи в областта на здравословните и безопасни условия на труд, включително лекари по медицина и медицински сестри, кардиолози и травматолози, както и специалисти по превенция, които извършват приблизително 12 000 прегледи всяка година в десетте медицински центъра на компанията оценяват рисковете, свързани с работното място. Фирмата разполага и с две вътрешни линейки и спешен медицински екип на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Благодарение на тези услуги, освен другите фактори, SEAT постигна своята сертификация "Здравословно работно място" и е единствената компания в автомобилния сектор в Испания с това признание. Сертификатът, който в Испания е даден от AENOR, се подкрепя в международен план от Световната здравна организация (СЗО) и взема под внимание насърчаването и защитата на здравето, безопасността и благополучието на работното място.