Share

Martorell/Jerez de la Frontera, 24/10/2016. – SEAT и Aqualia обединиха усилията си за разработването на иновативния проект SMART Зелен газ, чиято цел е да се получи 100% испански произход, възобновяеми биогорива от отпадъчна вода, предназначени за автомобили със компресиран природен газ (CNG). За да започнат сътрудничеството си с продължителност пет години, двете компании стартираха пилотни тестове в пречиствателната станция за отпадъчни води в Херес. Като част от сътрудничеството си, SEAT предостави на Aqualia два автомобила SEAT Leon TGI, за да извърши необходимите тестове с биометан, получен от отпадъчните води, потвърди и провери цялата производствена верига, докато горивото бъде получено и използвано.

Този съвместен проект представлява стъпка напред в развитието на кръгообразна икономика и изграждането на гъвкави градове. Освен това ще помогне за стимулиране на изследванията и създаване на алтернативни горива в испанския автомобилен сектор чрез производство на възобновяем, 100% местен газ; Неговото основно предимство е, че пълното използване на автомобили с биометан ще позволи емисиите на CO2 да се намалят до " Шахта към Колело" в сравнение с автомобилите, задвижвани с бензин.

SEAT стои зад това сътрудничество, стабилен ангажимент за истинска екологична алтернатива на нефтопродуктите, като по този начин се присъединява към стратегията на компанията за компресиран природен газ (CNG) и за опазване на околната среда. Според г-н Матиас Рабе, вицепрезидент за научноизследователска и развойна дейност на SEAT, “с този проект за развитие и сътрудничество с Aqualia, SEAT стана първият бранд в автомобилния сектор в страната, използващ 100% испански биометан, получен от отпадъчни води ". "Насърчаването за създаване на алтернативни горива, които допринасят за бъдещите подобрения на околната среда и дългосрочното използване на автомобили в градовете, е неразделна част от стратегията на SEAT за компресиран природен газ (CNG)”, добави д-р Рабе.

Генералният директор на Aqualia Феликс Пара посочи, че "Ние се опитваме да променим сегашния образец, изоставяйки модела в който     разработката предполага значителни разходи за енергия. Този проект е резултат от интензивната научноизследователска дейност на Aqualia за получаване на ценни ресурси в процеса на обогатяване. Разработването на проекта Smart Зелен газ с една междинна  пречиствателна станция за отпадъчни води би могло да доведе до ежедневно производство на един милион литра биогориво, достатъчно за захранване на повече от 300 автомобила. Това ще даде възможност на градовете да поддържат мрежата си от градски автобуси, товарни камиони, полицейски коли или линейки".

SMART Зелен газ има за цел да оптимизира и направи енергийната система по-гъвкава и да постигне по-голяма сигурност в ЕС, като предостави повече автономност и устойчивост на градовете, прилагащи тази система в пречиствателните станции за отпадъчни води. Това се постига чрез разработването на нови високоефективни системи за производство на биогаз и превръщането му в биометан, генериран от канализацията в пречиствателните станции за отпадъчни води в градовете. SMART Зелен газ има за цел да получи местно произведено, възобновяемо гориво, което може да бъде използвано в автомобилния сектор или инжектирано в газо разпределителната мрежа.

С подкрепата на Центъра за индустриално технологично развитие (CDTI) се разработва SMART Зелен газ с участието на пет партньора, включително Gas Natural Fenosa и Naturgas EDP, както и държавни изследователски организации като Каталонския институт за изследване на водите (ICRA) и университетите в Хирона, Валядолид и Сантяго де Компостела. SEAT участва заедно с Aqualia.