SEAT през 2017 г. е отново една от най-добрите компании за работа в Испания. За трета поредна година фирмата получи сертификата "Топ работодател", който от 1991 г. насам оценява фирми от цял свят, които предлагат най-добрите условия за работа. Признаването на SEAT като една от най-добрите компании, работещи в Испания, консолидира ангажимента на компанията за личното и професионално развитие на своите работници и им осигурява отлична работна среда. SEAT е единственият производител на автомобили в Испания, който притежава тази акредитация.

Сертификатът "Топ работодател" потвърждава корпоративната стратегия за развитие и обучение на служителите, както и различните програми за набиране и задържане на таланти и политиката за социални помощи. SEAT е най-големият работодател в испанската индустрията, създавайки над 100 000 преки и непреки работни места. Работната сила на компанията включва повече от 14 000 служители, от които 97% имат безсрочен договор, който е с 22 процентни пункта над националната средна стойност. Компанията инвестира всяка година 14 милиона евро в обучение, 4,5 пъти повече от средното в Испания за служител, а също така разполага с всеобхватна политика за социални помощи, включително гъвкаво работно време, от което се ползват 35% от работната сила.

Заместник-председателят на SEAT за човешки ресурси Ксавие Рос приветства получената отново акредитация "Топ работодател", която“признава усилията ни за създаване на отлична работна среда, която позволява на нашите работници да растат лично и професионално, като благоденствието е основен аспект. Освен това, това признание има и въздействие върху привличането на бъдещи таланти, тъй като определя SEAT като една от най-атрактивните компании, за която да работят те”,  обяснява Ксавие Рос.

Действията които правят SEAT водещ работодател

SEAT разработи модел за обучение в Испания чрез своето училище, което чества своята 60-та годишнина тази година.

Ангажиментът на SEAT за обучение и развитие на работниците, както и за привличане и задържане на таланти, насърчава компанията да прилага различни политики, насочени към работната сила. Една от основните групи включва поколението на хилядолетието, които представляват около 24% от всички служители. Компанията наскоро популяризира съвместен цифров семинар, основан в Facebook и включващ млади служители до 27-годишна възраст, за да идентифицира възможности за подобрение в областта на културата и лидерството, развитието и учението, компенсацията, производителността и методите на работа.

SEAT разработи модел за обучение в Испания чрез своето училище, което чества своята 60-та годишнина тази година. Повече от 2 600 студенти са обучени в този център за върхови постижения, който се адаптира към промените и развитието на програмите за професионално обучение чрез включване на пионерски системи като двойно професионално обучение, вдъхновени от немския модел, който бе въведен през 2012 г.

Здравословна компания

Също така, насочена към създаване на възможно най-добрата работна среда за своите работници, осигуряване на физическото и психическо здраве на своите екипи и насърчаване на здравословния начин на живот, SEAT инвестира 3 милиона евро в нов център за здравеопазване и рехабилитация (CARS) Съоръжения Martorell. Центърът, който ще бъде открит през април, има за цел да осигури на работниците най-новите постижения в превантивната, медицинската и рехабилитационната медицина. В него ще участват 25 професионалисти, специализирани в областта на ортопедията, радиологията и кардиологията, а сред другите нововъведения ще бъдат осигурени повече от 3 000 служители-жени, 21% от работната сила, с превантивно лечение, свързано със здравето на жените.

Освен това, SEAT е единствената компания в автомобилния сектор, която получава сертификат за здравословна компания AENOR. Този модел, който се основава на критериите на Световната здравна организация (СЗО) и на метода за непрекъснато усъвършенстване, удостоверява, че компанията успешно е внедрила система за управление, която насърчава и защитава здравето, безопасността и благосъстоянието на работниците на работното място.

SEAT е най-големият работодател в сектора и един от най-големите в страната. За всяко  работно място, създадено от SEAT, в Испания са създадени общо 7 работни места. През последните четири години работната сила на компанията се е увеличила средно с 102 служители годишно, а в трудов контекст на висока безработица сред младежите, 53% от служителите на SEAT през 2015 г. са на възраст под 30 години.