SEAT въведе програма за обучение Industry 4.0, насочена към бъдещите предизвикателства, пред които е изправена компанията. Насочена към всичките 14 000 служители, компанията е разработила програма, която да накара работниците да разбират реалния смисъл на концепцията Industry 4.0 по забавен и интерактивен начин, както и значението на хората и тяхното непрекъснато обучение в основата на това, което е известно като четвъртата индустриална революция. Участниците взаимодействат с някои от инструментите и технологиите, които ще бъдат широко използвани във всички производствени процеси от няколко години и които вече се изпълняват, като виртуална реалност, роботи за съвместна работа, 3D печат и увеличена реалност, между другото.

Обучението се състои в сесия, преподаваща модула  Industry 4.0 на CFPA, където участниците получават представа за различните производствени трансформации до достигане на посочената по-горе четвърта индустриална революция. Сесията, която беше създадена чрез експериментиране и въз основа на музейно базирана перспектива, приканва участниците да взаимодействат със съдържанието и обясненията, които описват процесите на новата индустрия и технологиите, които ще бъдат водещи в близко бъдеще, и как SEAT ги въвежда в своята промишлена дейност. Сред тях фирмата вече прилага някои, като например смарт-стъкла и автономни роботи за сътрудничество, в ангажимента си да превърне Martorell в еталон за интелигентна фабрика.

SEAT въвежда програма за обучение, насочена към инструментите и технологиите, които ще бъдат широко използвани в индустрията на бъдещето.

 

Досега, от 2000-те служители, които са се регистрирали за обучение, вече са участвали над 1200. След като завършат курса, те могат да присъстват на кръгли маси, за да обсъдят своите констатации и гледни точки относно индустриалната промяна на парадигмата. Инициативата, популяризирана от SEAT, беше особено добре приета от няколко външни организации и институции, които също участваха в тази иновативна програма за обучение, в това число автомобилния сектор, испанската търговска камара и германската търговска камара в Берлин.

Ксавие Рос, вице-президент на SEAT за човешки ресурси, сподели удовлетворението на компанията от успеха на програмата за обучитение.“Работихме за разработването на програма, която е съобразена със стратегията за обучение и развитие на SEAT, базирана на иновативен метод, който обяснява индустриалната трансформация по начин, който е лесен, интерактивен и цифров. SEAT се е развивала, за да постигне напредък с този нов модел на индустрията и да отговори на предизвикателствата, на автомобилния сектор. Хората играят съществена роля в този процес, както и непрекъснатото обучение ".

SEAT получи наградата Industry 4.0 специално споменаване на Хората от Каталунската Асоциация на Индустриалните Инженери на 2 юни в рамките на второто издание на форума Industry 4.0, който има за цел да покаже на Каталунската индустриална структура възможностите, предлагани от бъдещите производствени процеси. В допълнение, списание Human Capital открои работата на SEAT в областта на обучението със специално споменаване на обучаващата стратегия на бранда.

С този проект SEAT още веднъж подчертава своето лидерство в областта на обучението, в което компанията инвестира четири пъти повече средства на служител от средните за страната, достигайки 16 милиона евро годишно. Ролята на компанията като отправна точка в областта на обучението и подготовката на нейните професионалисти е отразена в Училището за стажуване, център за върхови постижения в професионалното обучение, който наскоро отбеляза своята 60-та годишнина, на която присъстваха повече от 2 600 студенти.