Share

Martorell, 17/06/2016. –  "Точно като Чарли и фабриката на SEAT". Така майката на Джаспър описва преживяването на 7-годишния си син по време на мечтаното посещение в центъра на SEAT в Martorell, като очевидец от първа ръка за това как автомобилите, които го очароват толкова много, са проектирани и произведени.

Откакто осъзна, че колата на семейството му е SEAT, Джаспър се посвещава на разглеждане на брошурите на всеки модел и въпреки крехката му възраст открива всичко, което може, за характеристиките, производителността и технологията на цялата гама на бранда. В светлината на очарованието си майка му Карън Коуън решава да се свърже със  SEAT, за да организира посещение в изложбена зала на компанията близо до дома им в Англия.Но за нейна голяма изненада тя получава обаждане от SEAT, с покана да посетят центъра на компанията в Martorell, извън Барселона. “Не можехме да повярваме!”, признава Карън, която  е изумена. И така семейството на Ковън отпътува на екскурзия до Барселона, а фабриката Martorell стана кутия за съкровища за Джаспър.

Екип от конструктори очакват младежа и семейството му на главния вход на Конструктивния център. Джаспър се приближава, за да ги поздрави и пита: "Вие ли бяхте хората, които създадохте моделите Alhambra и Leon?" След като влизат, един от дизайнерите Тони Галардо обяснява процеса, който следват, за да създадат кола. Джаспър се спира пред глинен модел в реален размер на превозното средство: “Защо се прави от този материал?  пита той с изненада, докато държи ръцете си над него.“По този начин ние виждаме реалните измерения и можем да направим всички необходими промени в него”, казва Тони.

От другата страна на Техническия център в "Бодисън" Джаспър вижда с учудване, че над 2000 робота сглобяват редица от автомобили. "Джаспър, виж как този робот се обръща!" - възкликва Карън. "Уау, това е невероятно!", -казва Джаспър, докато гледа с широко отворени очи  цялата техника пред него. "Приятно съм изненадан от нивото на въпросите, които ни задава", признава Хавиер Ривера, който отговаря за Бодишоп.

"Това ме кара да вярвам, че светът се превръща в по-приятелско място и в по-образовано и приветливо с видими и невидими затруднения ", казва Карън. Сякаш току-що беше излязъл от увеселителен парк или както каза майка му, известната фабрика за шоколад, популяризирана от филма на Тим Бъртън, Джаспър бързо признава: "Никога няма да забравя този ден през целия си живот".