Madrid, May 8, 2015 – Групата Фолксваген ще изразходва 4,2 милиарда евро в Испания от 2015 до 2019 г., което представлява най-голямата индустриална инвестиция, правена някога в страната, предназначена за инфраструктури и нови модели. По време на среща в двореца Монкьоа д-р Франсиз Хавиер Гарсия Санц, член на Управителния съвет на Volkswagen AG, обяви тази инвестиция на президента на испанското правителство Мариано Рахой.

"Групата Фолксваген отново потвърждава ангажимента си като двигател на испанската икономика с най-големите индустриални инвестиции, правени някога в историята на нашата страна", подчерта г-жа Гарсия Санц, след като изрази благодарността си на президента Рахой за силната подкрепа на правителството в автомобилния сектор.

"Испания е ключова държава в стратегията на групата Volkswagen", добави д-р Гарсия Санц,  подчертаваща, че "този проект е гаранция за бъдещето на оборудването на групата в Испания, която се подготвя за възлагането на нови модели". Моделите, които ще бъдат произведени, са в процес на разработване и са предмет на бъдещи обяви.

Тази последна инвестиция на най-големия производител на автомобили в Европа е предназначена за индустриалните съоръжения на компанията в Испания, завод "Фолксваген" в Навара и за SEAT в Martorell (Барселона), които според д-р Гарсия Санц "са сред най-добрите в рамките на Групата по отношение на производителността и гъвкавостта".

Тази нова инвестиция на Volkswagen Group не само гарантира бъдещето на своите съоръжения в Испания, но ще има много положително въздействие върху испанската автомобилна промишленост, както по отношение на дейността, така и по отношение на заетостта. Чрез тази инвестиция Групата ще увеличи значително предлагането на части и компоненти, произведени в Испания.

Групата Volkswagen има значително присъствие в Испания, където работят около 22 000 работници, разпределени в различни компании: SEAT, Volkswagen Navarra, Volkswagen-Audi Испания, Volkswagen Financial Services, Volkswagen Group Retail Spain, Porsche Iberica, MAN Truck & , MAN Diesel & Turbo, Scania Iberica, Скания Финанс, Italdesign Giugiaro Barcelona и Audi Tooling Barcelona.

През 2014 г. приходите от продажби на компаниите от групата на Volkswagen в Испания са се увеличили до 13,8 млрд. евро, което се равнява на 1,3% от общия БВП на Испания.

Миналата година доставките от всички марки на Volkswagen Group на испанския пазар надхвърлиха 216 250 автомобила, от които над 200 000 бяха леки автомобили. По този начин един от всеки четири пътнически или офроуд превозни средства, регистрирани в Испания през 2014 г., пристига от групата на Volkswagen.

На индустриално ниво, заводът на SEAT в Martorell (Барселона) и заводът "Фолксваген" в Навара са произвели общо 748 400 автомобила през 2014 г., нараствайки с 13,1% в сравнение с предходната година. Групата Volkswagen изработва един на всеки три автомобила, произведени в Испания.

Групата Volkswagen, със седалище в немския град Волфсбург, е най-големият производител на автомобили в Европа. Глобалните доставки надхвърлиха 10 милиона автомобила през 2014 г., четири години преди първоначалната си цел, а приходите от продажби надхвърлиха 200 милиарда евро.

Корпорацията включва брандовете Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche,Ducati, Scania и MAN. В допълнение, Volkswagen Group предлага широка гама от финансови услуги, включително финансиране на дилъри и клиенти, лизинг, банкови и застрахователни дейности и управление на автомобилния парк. Групата Volkswagen има 118 производствени заводи и 592 000 служители по целия свят.