Инициативата #SEATseekingName генерира 9 предложения, избрани да назоват бъдещия трети SUV на марката, който ще бъде пуснат в продажба през 2018 г. 9-те имена на места от цялата испанска география, избрани сред 10 130 получени предложения, даващи шанс на един от финалистите на 12 септември са следните:

 1. Abrera
 2. Alboran
 3. Aran
 4. Aranda
 5. Avila
 6. Donosti
 7. Tarifa
 8. Tarraco
 9. Teide

9-те полуфинални предложения успешно преминаха три различни кръга, дефинирани от SEAT, които бяха внимателно контролирани от експерти от компанията, както от външна агенция за именуване и агенция за индустриална и интелектуална собственост:

 1. Стойност на марката и  характеристики на продукта. Първоначално бяха избрани имената, които отговарят на стойностите на марката и  характеристиките на новия голям SUV, третият  SEAT, който следва  Ateca и Arona.
 2. Лингвистичен критерий. След това имената бяха подложени на внимателна езикова проверка, за да се гарантира лесното им произнасяне на различни езици и свързаните с тях положителни значения. В този анализ участваха експерти от агенция за именуване.
 3. Юридически критерий. И накрая, юридическата валидност на кандидатите е проверена в международен мащаб, за да се избегне например, че имената вече са регистрирани от други марки в някои пазари където функционира SEAT. В този трети и последен етап сътрудничеше експерт по индустриална и интелектуална собственост.

Започвайки сега, SEAT ще организира няколко фокус групи на основните си пазари и ще проведе тестове в различни страни, където продава своите автомобили, за да избере най-малко трима финалисти измежду 9-те избрани имена.

Luca de Meo

Предвид огромната популярност на проекта, председателят на SEAT Лука де Мео обясни, че "цифрите говорят сами за себе си. Ние сме много щастливи с резултатите от тази инициатива, която успя да ангажира 130 000 човека от 106 държави и свърза отново марката с испанското общество, както и с фенове от държави по целия свят. Искаме да благодарим на всички които участваха. Бързо приближава момента в който всички ще узнаем името на новият SUV на SEAT".

Марката ще представи имената на финалистите по време на пресконференция на 12 септември на автомобилното изложение във Франкфурт. От този ден до 25 септември всеки, който има намерение да гласува за любимия си кандидат, ще може да направи това на seat.com/seekingname и seat.es/buscanombre, а името, което получава най-много гласове, ще бъде победител. SEAT ще разкрие името на новия SUV преди 15 октомври.

По този начин, за първи път в историята на марката, името на един от нейните модели ще бъде определено чрез популярно гласуване. Третият SUV на SEAT ще продължи традицията за именуване на моделите си след испанските имена, които започнаха през 1982 г. с Ronda до най-новата Arona, която бе представена в Барселона на 26 юни